Spelberoende – Tror du att du är beroende av spel?

Det ligger i människans natur att spela. Det är något vi har gjort i alla år. Men tyvärr finns det vissa, eller rättare sagt väldigt många, människor runt om i världen som inte riktigt kan hantera sitt spelande. Spelberoende är mycket vanligt och det är inget som leder till något bra. Spelberoende är ganska utbrett i Sverige och det är ett elände som kan ge dig och även din familj förödande konsekvenser. Det finns de som har förlorat familj, hus och jobb på grund av spel.

Spelmöjligheterna på nätet är en bidragande faktor

Spelberoende har alltid funnits, men när spel på nätet blev mer och mer populärt blev det så klart mycket svårare för folk som redan hade problem. Spel på nätet är alltid tillgängligt och då är det inte så enkelt att tacka nej. Numera ser man massor med spelreklam i svenska medier och på TV, detta är något som bidrar till mer spel för många människor. Spelbolagen på nätet gör allt för att du skall öppna ett konto och bli deras kund. Du blir till och med erbjuden bonusar som ny kund. Detta kan förstås vara mycket frestande så det gäller att du är försiktig och tänker efter om du väljer att spela casino på nätet.

Alla kan bli spelberoende. Det är väldigt vanligt. Faktum är att någon i din närhet kanske har stora problem utan att du känner till det. Det är väldigt individuellt när det kommer till vem som blir spelberoende eller hur lång tid det tar att hamna i ”träsket”. Man skall inte tycka illa om sig själv eller någon annan som är spelberoende då det är mycket vanligt i dagens samhälle med snabba vinster och reklam om att bli superrik på en eftermiddag.

Det har blivit lite förändringar

Den senaste tiden har det genomförts en hel del förändringar på den svenska spelmarknaden vilket är mycket bra. Ansvarsfullt spelande, det är viktigt. Numera krävs det en spellicens för att ett spelbolag skall få verka på den svenska marknaden. Med licensen kommer det självklart en hel del krav på spelbolaget. Till exempel är det höga krav på spelbolagen att känna igen spelberoende. Om du satsar stora summor kan spelbolagen till exempel kräva intyg på att du är ”god för pengarna”. Något annat som även har startat och kan vara stor hjälp för många spelberoende är Spelpaus.se. Där kan du helt enkelt gå in anmäla dig så du bli bannad en viss tid för allt spel i Sverige. Om du anmäler dig själv där – då får du inte spela vidare under tiden du har valt.

Finns det några tecken för spelberoende?

Ja, det finns många tecken på spelberoende. Oftast känner man till själv om spelandet har blivit ett problem men om man är osäker finns det en del frågor man kan ställa sig själv. Nedan ser du ett antal frågor, fråga dig själv dessa och svara ärligt.

  • Du spelar för mer pengar än vad du tänkt från början.
  • Du tappar tidsuppfattningen när du spelar och du glömmer bort andra antaganden i livet.
  • Du fortsätter spela trots att du vinner.
  • Du blir irriterad om någon stör dig när du spelar.
  • Du försöker vinna tillbaka gamla förluster.
  • Du ökar insatserna.
  • Du ljuger för familj & vänner angående ditt spelande.
  • Du väljer att spela istället för att umgås med familj & vänner.